Wednesday, May 4

cara saya hidup sehat =)

salam, ermm . ak rase cam na cite benda same je kann . sure korang bosan ngn cite ak niee . tapi 2 la . ta salahh kan ak na cite and share ngn korang semo camne ak sebgai student buley amalkan kehidupan sehad . at the same time , ak pown still mengamalkann kehidupan sehadd . bukan pe . kita kna jga pmknn, kesihtan, dri kita . walaupun kesannya bukan skrunk, tapi akan nmpk kesan pda jangka mase panjng . contoh laa . kalo skrunk nie kita ta jga pmknn , nnti kita da berumur, macam2 penyakit kita leyh dpt . perhh . ak nie bajet good good . tapi ingt nnti da tua baru na nyesal , baru la na nagis sampe terberak2 segala bagai .

ak pown byk bce entry kt blog mmbe2 ak . dorang cakap kalo na blog maju , kna share benda2 yang best and menarik, baru org suka bce kannnn . orait nie ak na share camne cara ak hidup sehad and ak still mengamalkan , inshaAllah =)

1. MAKANAN ; korang penag dengar . WE ARE WHAT WE EAT ! yeahhh . maksudnya . KITA ADALAH PE YANG KITA MAKAN , kalo kita mkn benda2 berkhasiat , jadi kita sehat, ta slalu sakit, cergas . tapi kalo kita amalkan makann yang berminyak, makan dalam kuantiti yang byk kita akan mudah dapt penyakit

perh, tgk makanan kat ats nie selera gle ,
na2, remaja suka makan benda2 camnie,
orait, kita bukan taleyh makan junk food nie ,
tapi kita elakkan , at least sebulan sekali . dude . bukan susah mne pown .
inshaAllah , kita susah dapt penyakit dan sentiasa cergas
ak pown skrunk nie elakkan makan junk food nie
kalo makan pown cam ak ckp , sebulan sekali . cyaiyok2


orait , pe kata korang gantikan junk food dengan buah-buahan dan sayur sayuran
ak rase kalo kita slalu amek buahan dan sayuran dalam pemakann kita
inshaAllah, kita sentiasa sehad
pada yang alergic a.k.a gedix ta makan sayur ouh .
better korang amek ckit2 .
cam la kalo makan sayur nie korang buley maty,
and kalo na masak nie ,
elakkan masak terlalu lame,
nnti khasiatnya hilang , dan bak kata chef ak, macam makan hampas , ksong !
hahahaha ,

okey, mungkin korang nie kurus cam lidi laa , kurus cam papan, kurus cam bntal peluk ke . ta kesah aaa . bile ak share benda2 nie sure utuk org yg obesiti dan na kurus . eyh korang . dengar cnie *perhh tiba2 naek angin , hahahha , tade la gurau jeee .
pada korang2 yang naekkan berat badan gak . kna juga amalkan pemknn yg sehad2 . yela ak pown byk dengar korang kalo na naekkan berat badan korang makan byk2, makan burger, makan mcm2 , mkn berminyk . act pe yg korang buad 2 salahhhh , 2 bukan na naekkan berat badan , tapi merosakkan badan. kurus pown leyh dpt macam2 penyakit taw .

orait, ak na share ckit . pada korang yang na naekkan berat bdan ouh . korang kna makan mknn berkhasiat gak tapi dalam quantiti yg banyak . amalkan amek nasi utuk tenaga . and paling penting senaman membesarkan otot seperti jogging and bersukan . jangan na mlas . pda yg na kurus kalo korang amalkan pemaknn yg sehad inshaAllah nmpk hasilnya .
macam aku, ak sentiasa ckp kt dri ak *jangan manje sangt dengan badan sendri, sebb kita akan merosakkan dri kita sendri . try la amalkan , inshaAllah !

panjang betul ak membebel , tapi ade agy tips cara ak hidup sehad . nnti ade sambungn . heee .

SELAMAT MENGAMALKAN HIDUP YANG SEHAT !

3 comments:

aqmalazmi said...

diri sendiri pon tak sihat..
heeeeeeeeeee

faiz amir said...

hahaha, agak2 ckit . ak ta slalu amek mkann berminyak daa .

qilanisa said...

letakla chatbox=)